maandag 24 oktober 2016

Slowcooker (Crockpot)

Ik heb al heel lang een slowcooker. Het is zóóó handig!
Het is een beetje het principe van de generatie voor ons die uren bij de braadpan bleven staan om een lapje rundvlees lekker mals te krijgen zonder dat het uit kon drogen of aanbranden.

De slowcooker laat ons leuke dingen doen terwijl er ondertussen hetzelfde eindresultaat bewerkstelligd wordt.

En niet alleen voor rundvlees maar voor complete maaltijden...terwijl jij niet eens thuis bent!!! Bij thuiskomst is het eten gewoon klaar!

Het werkt als volgt... er is een binnenpan waar alle voedsel in moet. Deze binnenpan zet je in de "buitenpan". Er blijft tussen deze pannen wat ruimte over die verhit wordt. Geen direct contact met hitte bron zorgt ervoor dat het niet aanbrandt.
Het deksel op de pan zorgt ervoor dat alle dampen als vocht terug bij het voedsel komt, dus het droogt niet uit!
Dan zijn er 3 standen die je gebruikt. Een flinke pan vol...of het moet sneller dan kies je stand 2.  Een halve pan vol en tijd genoeg stand 1.
Dan is er ook nog de warmhoudstand~
Voor het geval het wel klaar is maar het "etensmoment" nog niet is aangebroken.....of voor een laatkomer.
Het voedsel gaart dan haast niet meer.

Soms moet er voedsel voorgebakken worden voor het kleurtje of korstje😁. Ook extra vocht kan bestaan uit runder of kippenbouillon. 

Ik ben razend enthousiast over de slowcooker. Er zijn veel verschillende te koop met heel veel prijsverschillen!!
Tip; je koopt geen kwaliteit voor meer geld!!... de techniek is redelijk simpel van dit apparaat. Voor ongeveer  €40.00 tot €60.00 heb je al een prima apparaat.
Ligt ook een beetje aan de grootte van de pan. Gezinnen zou ik een flinke maat zeker aanraden!
2 personen kunnen prima een maatje kleiner kopen die groot genoeg is voor dagelijkse hoeveelheden.
Ik heb een 3 tot 4 literpan en we zijn geregeld met minimaal 5 personen.

Recepten zijn er heel veel te vinden. Wel vaak in het Engels! Ik zal geregeld een slowcooker recept plaatsen op deze blog!!