dinsdag 8 november 2016

Boerenkool-rookworst cake

600 gr. Boerenkool
1 kg. Kruimige aardappels
Pakje bladerdeeg
Grote rookworst
100 ml melk
Gebakken Spekjes

Aardappels (halve kilo) met 250 ml water in grote pan. 300 gram boerenkool bovenop. Dan de rest van de aardappels erbovenop. Als er genoeg ruimte is in de pan ook felijk de rest van de boerenkool erbijin. Maar in mijn grootste pan past dat niet direct.
Dus ik kook eerst ongeveer 7 minuten de eerste 3 lagen en gooi dan de rest van de boerenkool erbijin om dan alles samen nog 15 minuten te koken. Deksel op de pan en na een poosje zo nu en dan beetje omscheppen zodat het niet aanbrand. Alle water zal verdampen. Giet het anders af.
Giet er 100 ml melk bij en stamp alles fijn en door elkaar.
Schep dan alle gebakken spek erdoor.
En laat staan met deksel op de pan.
Bekleed een cakevorm met de plakjes bladerdeeg, laat extra ruimte over de rand hangen zodat je de bovenkant ook dicht kunt vouwen als laatste.
Schep de cakevorm halfvol met de stampot boerenkool.
Snij een rookworsr aan 2 rechte stukken en snij de uiteindjes er ook af. (het bochtje en uiteindjes bewaar ik voor straks als ik van het restant 1 persoons kliekjes maak voor in de diepvries)
Plaats de rechte stukken in lijn in het midden van de cakevorm..  tussen de kopse kanten.
Schep meer stampot hierboven op, druk het wat aan en strijk het een beetje glad.
Vouw de extra overlappingsdelen van het bladerdeeg eroverheen.
Besmeer het evt met een beetje ei.
Zet dit ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Het koestje van het bladerdeeg zou nu mooi bruin moeten zijn. Vind je dit nog niet bruin genoeg?  Voeg dan bijvoorbeeld nog een extra aantal minuten in de oven toe.

Snijd na een beetje afkoelen plakken van ongeveer 3 cm voor 1 portie oer persoon.
Te dunne plakken gaan ten koste van de vorm....en die is juist zo leuk!!

Van de stampot die niet in de cakevorm past maak ik 1 persoons kliekjes voor in de diepvries.
De stampot in de pan vul ik aan met plakjes rookworst  (van restant van de rookworst) en schep dit goed door elkaar.
Dan in bakjes of zakjes afgekoeld ...hup in de diepvries.
Handig voor een "druk" en "geen tijd" moment.