vrijdag 2 december 2016

Pepernotentaart

Sinterklaasfeestje?...maak een pepernotentaart!
Of...Sinterklaas is al weer vertrokken...en jij zit nog met een overschot aan pepernoten? ...  Pepernotentaart!

Ik maak dan ook gelijk een grote zodat ik van alle pepernoten af ben. Een grote vierkante springvorm laat het mij dan makkelijk in niet al te grote stukken verdelen, maar elke andere vorm kan natuurlijk ook.  Bakpapier onder de taartbodem is wel handig.
Dit is voor springvorm van ongeveer 25 cm.

Minimaal 250 gr. Kruidnoten.. als je meer hebt kun je eventueel een dikkere bodem maken. (Houd er een paar apart voor decoratie) aan kruimels maken.
100 gr. Gesmolten boter
Minimaal 200 gr. Roomkaas. Als je een grote taart maakt verdubbel je de roomkaas en de rest evenredig.
600 ml. Vloeib.slagroom
2 zakjes klopfix
1 zakje vanillesuiker
100 gr. Witte basterdsuiker
2-3 eetlepels chocoladepasta
(Truffelkruidnoten)
(Geschaafde chocoladesnippers)

Pepernoten kruimels mengen met de gesmolten boter en maak egaal door de bodem  flink aan te drukken.
Plaats 1 uur in koelkast.
Slagroom stijf kloppen met de klopfix.
Roomkaas, vanille en basterdsuiker luchtig kloppen.
Meng roomkaas en slagroom door elkaar.
Giet op de pepernootbodem.
Opnieuw 2 uur in koelkast.
Chocopasta losroeren (mss iets warm maken gaat het beter) en besmeer de bovenkant van de taart.
(Met bolle kant van lepel gaat het mooist )
Snijdt langs de randen van de springvorm voordat je deze losklikt.
Plak truffelnootjes of pepernoten langs de buitenkant/zijkant.
Garneer met chocolase rasp-snippers en pepernoten.